Tahini – pasta sezamowa

Uncategorized
Czerwiec 14 / By / , , / Post a Comment

Tahini – pasta sezamowa, jeden ze składników hummusu i pasty z cieciorki. Możecie ja kupić w Piotrze i Pawle lub zrobić samemu. Przepis jest naprawdę prosty.

 

TAHINI – pasta sezamowa

Składniki:

  • pół szklanki nasion sezamu
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego

Przygotowywanie:

  1. Nasiona sezamu wysp na suchą patelnię.
  2. Praż je przez kilka minut. Cały czas mieszaj, należy uważać aby się nie przypaliły gdyż nabierają goryczy.
  3. Ostudzone nasiona przesyp do rozdrabniacza. Należy miksować do czasu gdy pasta nie uzyska lekko płynnej konsystencji.
  4. Można dodać oleju sezamowego.
  5. Pastę należy przetrzymywać w zamkniętym słoiku w lodówce.

You Might Also Enjoy Reading

Leave a Reply