Sałatka – kus kus, awokado i pieczone pomidory

do obiadudo pracygrillowane pomidoryna grillasałatka
Czerwiec 28 / By / / Post a Comment

Stopień trudności: bardzo łatwy

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja: dla 4 osób

Z oferty Bakaliowych Rozkoszykasza kus kus, orzechy nerkowca, pieprz zielony, oregano, tymianek.

Składniki:

  • pieczone pomidorki – 10 – 15 sztuk pomidorków koktajlowych przekrajmy na pół, przekładamy do miseczki, posypujemy pieprzem, cukrem, suszonym oregano i tymiankiem, polewamy oliwą i oliwek. Przekładamy całość na blaszkę. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.
  • szklanka kaszy kus kus
  • 1 szklanka bulionu np. warzywnego
  • garść posiekanej pietruszki
  • pokrojone w kostkę awokado
  • garść czarnych lub zielonych oliwek (pokrojonych)
  • garść orzechów nerkowca (podrumienionych na suchej patelni)
  • 1 opakowania sera feta (pokrojonego w kostkę)
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek

Przygotowywanie:

  1. Kaszę kus kus płuczemy parę razy. Kaszę przekładamy do miseczki, zalewamy gorącym bulionem (1 cm ponad powierzchnię kaszy), przykrywamy. Po  paru minutach bulion powinien się wchłonąć.
  2. Mieszamy suchą kaszę z posiekaną pietruszką.
  3. Kosteczki awokado przekładamy do miseczki, dodajemy soli i pieprzu do smaku, polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Mieszamy.
  4. Do awokado dodajemy oliwki oraz nerkowca. Całość mieszamy z kaszą.
  5. Dodajemy ser feta i delikatnie mieszamy.
  6. Na górę kładziemy pieczone pomidory.
  7. SMACZNEGO !!!

DSC_0214

You Might Also Enjoy Reading

batonik bakaliowy
Bakaliowy batonik
Grudzień 6
DSC_0120
Syta sałatka – idealne połączenie kaszy jaglanej z buraczkami, szpinakiem oraz serem pleśniowym
Czerwiec 21
salatka-arabska
Sałatka arabska
Maj 9

Leave a Reply