Syta sałatka – idealne połączenie kaszy jaglanej z buraczkami, szpinakiem oraz serem pleśniowym

do pracyna grillasałatka
Czerwiec 21 / By / , , , / Post a Comment

Połączenie kaszy jaglanej ze szpinakiem, pieczonymi burakami i prażonymi pestkami dyni jest bardzo ciekawe w smaku. Uwielbiam buraki pod każdą postacią, więc po znalezieniu przepisu (Kwestia Smaku) wiedziałam, że muszę tego spróbować. Zatem zapraszam gotowania 😉

Stopień trudności: bardzo łatwy

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja: dla 4 osób

Z oferty Bakaliowych Rozkoszykasza jaglana, pestki dyni, miód, pieprz czarny

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 duże lub 5-6 małych, ugotowanych/upieczonych buraków
  • garść szpinaku
  • 1 opakowanie sera pleśniowego
  • garść uprażonych pestek dyni

Sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu (najlepiej wielokwiatowego)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowywanie:

  1. Ostudzoną kaszę jaglaną wymieszać z szpinakiem, pokrojonym serem pleśniowym i prażonymi pestkami dyni. Dodać soli i pieprzu według własnego uznania.
  2. Całość przełożyć do salaterki, Na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę buraczki.
  3. Sałatkę polać sosem.
  4. SMACZNEGO !!!

DSC_0120

You Might Also Enjoy Reading

batonik bakaliowy
Bakaliowy batonik
Grudzień 6
aaa
Sałatka – kus kus, awokado i pieczone pomidory
Czerwiec 28
salatka-arabska
Sałatka arabska
Maj 9

Leave a Reply