Koperkowa pasta z cieciorki

na chleb
Czerwiec 14 / By / , , , , , / Post a Comment

Kanapkowego szaleństwa ciąg dalszy. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pastę z cieciorki o intensywnym smaku koperku.

Stopień trudności: bardzo łatwy

Czas przygotowania: 10 min.

Porcja: dla 2-3 osób

Z oferty Bakaliowych Rozkoszycieciorka, siemie, lniane, pieprz czarny, sezam, kumin rzymski

Składniki:

  • puszka cieciorki lub 250 g ugotowanej cieciorki
  • trochę zimnej wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki pasty tahini (przepis tutaj)
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • garść posiekanego świeżego koperku
  • oliwa
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowywanie:

  1. Jeśli używacie cieciorki z puszki, odcedźcie ją.
    Natomiast jeśli używacie suchej cieciorki, polecam namoczyć ją przez 10-12 h, następnie dokładnie wypłukać, gotować ok 20 h, aż cieciorka zmięknie.
  2. Odcedzoną cieciorkę umieść w rozdrabniaczu (pojemnik z ostrzem w zestawie z blenderem), dodaj sok z cytryny, zmielone siemie lniane, pastę tahini, przyprawy, koperek. Całość miksuj na gładką masę.
  3. Do rozrzedzenia pasty dodaj 2-3 łyżki wody.
  4. Gotową pastę przełóż do miseczki, skrop oliwą. Można posypać go świeżym koperkiem.
  5. SMACZNEGO!

pasta-koperkowa

You Might Also Enjoy Reading

hummus-chilli-1
Pasta z cieciorki ze słodkim sosem chilli
Kwiecień 23
hummus-ogorek1
Pasta z cieciorki z ogórkiem kiszonym
Kwiecień 23

Leave a Reply