Grudzień 6 / By / Post a Comment

Zapraszam na nowy wpis. Tym razem na „tapecie” batonik bakaliowy. Idealny na przegryzkę podczas wycieczki, spaceru lub w pracy.

Stopień trudności: bardzo łatwy

Czas przygotowania: 15 + 30 min.

Porcja: tortownica

Z oferty Bakaliowych Rozkoszynasiona siemia lnianego, nasiona chia, słonecznik łuskany, dynia pestki, owoce goi,  migdały płatki,  figa suszona, morela suszona, daktyle z pestką, cynamon mielony, żurawina, migdały, orzech włoskie, laskowe, pecan, nerkowca.

Składniki:

  • 250 g daktyli
  • 100 g moreli jasnej lub suszonej w słońcu
  • 100 g figi suszonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 4 szklanki wody
  • 4 jabłka
  • 200 g pestek dyni łuskanych
  • 200 g pestek słonecznika łuskanych
  • 100 g owoców goi
  • 100 g siemia lnianego
  • 50 g nasion chia
  • 100 g płatków migdałowych
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 200 g płatków owsianych/żytnich
  • 1 łyżka kakao
  • opcjonalnie można dodać 100 g żurawiny lub pokruszonego miksu migdałów i orzechów laskowych, włoskich, pecan, nerkowca.

Przygotowywanie:

  1. Daktyle, morele oraz figi pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać cynamonu. Gotować ok 15 minut, aż powstanie rozgotowana masa.
  2. Jabłka zetrzeć na wiórki.
  3. W osobnej misce wymieszać pozostałe składniki, dodać jabłka oraz ugotowaną masę. Dokładnie wszytko wymieszać.
  4. Przełożyć do tortownicy.
  5. Piec 30 minut w 180 st.
  6. Od razu po wyjęciu blachy z piekarnika pokroić w kostkę.
  7. SMACZNEGO !!!!

DSC_0081

You Might Also Enjoy Reading

aaa
Sałatka – kus kus, awokado i pieczone pomidory
Czerwiec 28
DSC_0120
Syta sałatka – idealne połączenie kaszy jaglanej z buraczkami, szpinakiem oraz serem pleśniowym
Czerwiec 21
salatka-arabska
Sałatka arabska
Maj 9

Leave a Reply